Logo

Aktuelt

Engineering Day med augmented reality i fokus

6. september 2021

Årets Engineering Day i november får fokus på, hvordan man kan bruge augmented reality til at gøre ting mere levende og forståelige – f.eks. hvordan et produkt virker. Augmented reality betyder, at man lægger et digitalt lag oven på virkeligheden. Mange vil måske kende det fra spillet Pokemon Go. I år skal 6. årgang fra Bredebro prøve kræfter med at udtænke løsninger med augmented reality-teknologien.

Engineering skal forstås som ingeniørens arbejdsmetode – en anvendelsesorienteret tilgang, hvor elevernes skal løse et konkret problem og arbejde med blandt andet undersøgelse, idégenerering, forbedring, konstruktion og konkretisering.

Hvert år inviterer MIND FACTORY by ECCO til en Engineering Day med nørderi med teknologier og spændende problemstillinger. Engineering Day er en del af Engineering i skolen, som er et samarbejde mellem Engineer the Future, VIA University College, Københavns Professionshøjskole og Astra, finansieret af Villum Fonden.

Se mere på om projektet Engineering i skolen her.

 

Sammen på vej mod verdensmålene

30. oktober 2020

I uge 44 arbejdede flere hundrede elever i Tønder på at komme tættere på at indfri FNs verdensmål. Skoler og elever inddrager kommune og lokale aktører, for det er nødvendigt at få så mange så muligt med i arbejdet i Tønder Kommune.

Dét er overbevisningen hos en række uddannelser i Tønder, som  i projektet ”Sammen på vej mod verdensmålene i Tønder” sætter fokus på bæredygtighed i elevernes nære omgivelser – deres hjem, deres skole, deres nære lokalsamfund og deres kommune. I projektet har folkeskole – og erhvervsskoleeleverne udviklet bæredygtige produkter eller koncepter for at handle, producere eller leve bæredygtigt og klimavenligt. De deltagende gymnasieelever fik desuden besøg af den kendte ekspert i bæredygtig energi, Søren Hermannsen, som leverer et virtuelt oplæg om emnet.

Med i projektet er Tønder10, Tønder Distriktsskole, EUC Syd, Tønder Handelsskole og Handelsgymnasium, Tønder Gymnasium og Mind Factory by Ecco. Det er parternes mål, at eleverne ved at dykke ned i verdensmålene bidrager til at sprede bevidstheden om, at vi sammen i kommunen skal arbejde for at nå målene.

Uddannelserne har desuden et samarbejde med Tønder Kommune, som selv for nylig har startet en prioriteret indsats for at nå FNs verdensmål. Samarbejdet har resulteret i en film til eleverne om kommunens nuværende indsatser.  Her viser kommunen eleverne eksempler på, hvordan den arbejder med bæredygtighed på sundhedsområdet, i jobindsatsen og i indsatsen for at klimasikre Tønder by.

Projektet ”Sammen på vej mod verdensmålene i Tønder” er støtte af LB Foreningens Fond.

Se video fra projektet her

Unge møder tech på virksomheder

5. juni 2020

I foråret startede MIND FACTORY og Tønder Ungdomsskole det fælles projekt MakerKaravanen op – et kørende fritidstilbud med fokus på science i samarbejde med lokalt erhvervsliv i Tønder Kommune. Tilbuddet er støttet af VILLUM Fonden, og første runde fandt sted på Toftlund Maskinfabrik i marts.

“Jeg kan tænke mig at være smed, så det har givet mig lidt større mulighed for at se, hvad jeg kan lave, når jeg bliver ældre.” Sådan sammenfattede Viktor Popp fra Toftlund Disktriksskole sin oplevelse med at gå til MakerKaravanen på Toftlund Maskinfabrik. Her lærte Viktor og en gruppe andre elever fra skolen fabrikken og dens teknologier at kende, bl.a. 3D-print og laserskæring. Sammen med MIND FACTORY lavede de egne designs til laserskæring, som blev skåret på fabrikken.

MakerKaravanen, som Viktor har deltaget i, består i aktiviteter som f.eks. robotprogrammering, 3D-print eller brug af droner i samarbejde med lokale erhvervsdrivende som f.eks. en landmand, en traktorforhandler eller en digital kunstner. I mødet med fagprofessionelle kan de unge opdage, hvor science findes i deres interesser og hvor science findes i uddannelse og job, idet de erhvervsdrivende kan bringe deres egen uddannelse og karrierevej i spil over for de unge.

Tilbuddet er et kørende tilbud, som holder til i fire uger ad gangen i hver af Tønder Kommunes fire centerbyer Skærbæk, Toftlund, Løgumkloster og Tønder. I hver by samarbejdes med en lokal virksomhed eller organisation, hvor en bestemt teknologi spiller en rolle. I MakerKaravanen skal der også skabes et rum til, at forældre og anden familie møder de nye teknologier med de unge i løbet af et karavane-forløb.

I de første karavaner samarbejdes med Toftlund Maskinfabrik, kalb pr & kommunikation og TMT.

Aktuelle lærerworkshops

27. maj 2020

I august og september udbyder MIND FACTORY tre forskellige workshops på 2-3 timer om nye teknologier og metoder, som bruges i MIND FACTORY og som kan være en start på at arbejde med området hjemme på jeres skole.

Målgruppen er lærere på mellemtrin eller i udskoling.

Klik på titlen for mere om indhold og udbytte:

Design Thinking
Mandag 24.8 kl. 14-16

Virtual Reality i undervisningen
Tirsdag d. 1.9 kl. 14.00-17.00

3D-design- og print 
Mandag d. 7.9 kl. 14.00-16.30

Deltagelse er gratis for lærere ved Tønder Kommunes skoler.

Prisen for deltagelse i en lærerworkshop er 395 kr. ekskl. moms per person for lærer ved frie skoler og efterskoler.

Tilmelding: Send en mail til Anne-Sofie Dideriksen på  info@mindfactorybyecco.dk.

Huset 3D-printer værnemidler til den danske sundhedssektor

12. april 2020

MIND FACTORY by ECCO har tilsluttet sig den nationale maker-gruppe DK Makers Mod Corona og anvender sine 3D-printere til print af værnemidler til sundhedssektoren.

Tandlæger, tandplejer og andre med brug for værnemidler kan anmode om dem på gruppens hjemmeside.

Læs mere i presseomtalen i JV:

5. april 2020: Første portion plastic-bøjler afleveret fra Mind Factory

30. marts 2020: Mind Factorys 3D-printere bidrager til kampen mod corona

Foto på forsiden: Privafoto / DK Makers mod Corona

Leder af MIND FACTORY Anne-Sofie Dideriksen om betydningen af netværk som DK Makers mod Corona i fremtiden: En ny muskel i beredskabet 

Spændende Engineering Day med VR venter

26. september 2019

Årets Engineering Day, som godt 100 elever er inviteret til i november, kommer til at handle om virtual reality-teknologi. Hvad kan den bruges til nu og i fremtiden? Der skal på dagen løses en udfordring fra det virkelige liv, når eleverne skal designe og programmere universer i et 3D-program. Virtual reality teknologien betyder mere og mere i oplæring af nye medarbejdere i forskellige arbejdsgange, og eleverne får lov at prøve kræfter med at designe en oplæringsvideo for en lokal restaurant, som bagefter kan opleves helt realistisk i et virtual reality headset.

Engineering skal forstås som ingeniørens arbejdsmetode – en anvendelsesorienteret tilgang, hvor elevernes skal løse et konkret problem og arbejde med blandt andet undersøgelse, idégenerering, forbedring, konstruktion og konkretisering.

Hvert år inviterer MIND FACTORY by ECCO til en Engineering Day med nørderi med teknologier og spændende problemstillinger. Dagen afholdes samarbejde med Engineer the Future – Engineering i skolen og har til formål at skabe synlighed og nysgerrighed omkring engineering i skolen for lærere og elever.

Se mere på om projektet Engineering i skolen her.

 

Coding Pirates kører igen for fulde huse i Tønder

4. september 2019

Coding Pirates er et fedt tilbud, hvor børn og unge kan være kreative med IT. I Tønder starter Coding Pirates i op igen i efteråret 2019 på 5. sæson for fulde huse og havde fokus på spildesign, 3D-print, laserskæring og meget mere.

Tilbuddet henvender sig til børn og unge i 4. – 9. klasse og foregår torsdage 17-19.

Coding Pirates drives af en gruppe frivillige voksne med forskellig baggrund inden for IT og holder til i byens innovationshus, MIND FACTORY by ECCO.

Sæsonstart efterår 2019: 5. september 2019
Sted: MIND FACTORY by ECCO, Martin Hammerichsvej 1, 6270 Tønder
Pris: 400 kr.
Tilmelding: https://codingpirates.dk/tilmelding/ – der er pt. venteliste, men skriv dit barn op og du vil blive kontaktet, når der er en ledig plads.

Vil du vide mere? Kontakt formand for Coding Pirates Tønder, Erik S. Kristensen på tonder@codingpirates.dk

Nedenfor kan du få et indtryk af klubaftenerne – klik på det første billede for at få galleri i stort format

Anne solgte en god idé

4. september 2019

Anne fik en god idé og solgte den

Da Anne Lindberg Jensen fra Teknisk Gymnasium Tønder en dag var med sin far på arbejde, opdagede hun en udfordring i firmaets supportafdeling. Det løste hun ved at opfinde en app, som hun med starthjælp fra BusinessYoung, som MIND FACTORY driver med Tønder Erhvervsråd, både har fået udviklet og solgt. 

Virksomheden Besko, hvor Anne Lindberg Jensens far, Michael Jensen, arbejder til daglig, leverer reservedele og tilbehør til lastbiler, trailere og busser. I firmaets supportafdeling modtages dagligt mange opkald fra lastvognsværksteder landet over, der skal have skiftet en eller flere dele på et køretøj. Anne opdagede under sit besøg, hvor svær kommunikationen via telefonen om køretøjets problemstillinger var og tænkte, at det måtte kunne gøres nemmere. Snart havde hun den første idé til en app til at forbedre kommunikationen med og henvendte sig til iværksættertaskforcen for unge i Tønder BusinessYoung for at snakke om at realisere idéen. 

”I forløbet med Jesper og Anne-Sofie fra BusinessYoung har jeg fået mulighed for feedback på mit idéoplæg, hvorefter de skabte kontakt til det lokale IT-firma PRO-IT. Kontakten resulterede i et samarbejde mellem BESKO, PRO-IT og jeg om udviklingen af appen”, fortæller Anne.

Da app’en var klar til brug, solgte Anne herefter brugsretten til BESKO, som nåede at lancere app’en på årets transportmesse i Herning i marts.

Efter lanceringen hos Besko under transportmessen er Anne kommet i kontakt med flere firmaer i transportbranchen, som er interesserede i app’en. Så historien ser ikke ud til at slutte med handlen hos Besko. App’en er dog ikke Annes eneste iværksætterprojekt. Anne har også sammen med sine søstre Arrild Vildmarksbad, som udlejes til private, der ønsker en lidt anderledes aktivitet til havefesten, så hendes interesser for at lave forretning spænder bredt.

Læs mere om BusinessYoung her

Elever fra Toftlund fik innvovationspris

30. april 2019

Fredag d. 26. april fik fire piger fra 9. klasse på Toftlund Distriktsskole sig noget af en overraskelse. Der kom nemlig uventet besøg af Jesper Monsrud fra Tønder Erhvervsråd og Anne-Sofie Dideriksen fra MIND FACTORY by ECCO, som overrakte dem innovationsprisen ÅRETS PÆRE. Den modtog de for et logo, de har udarbejdet til Toftlund Distriktsskole.

Det var i forbindelse med skolens årlige innovationsuge, at Jennifer Olesen, Louise Davidsen, Lærke Boysen og Camilla Thomsen kom på et nyt logo til skolen, som nu altså har givet pote i form af en pris. I innovationsugen skulle eleverne på 9. årgang har arbejde med gode ideer til at markedsføre folkeskolen, og pigerne udviklede et logo med teksten ”Toftlund Distriktsskole – Her står vi sammen”. Pigerne havde ud over logoet også skabt et færdigt koncept med forslag til T-shirts, hjemmeside, plakater med videre. Desuden havde de lavet en handleplan for, hvordan I skulle få fortalt om deres logo til de rigtige efter innovationsugen. Blandt andet fremlagde de deres idéer for både skolebestyrelse og Børn- og Skoleudvalget.

”I har virkelig sat sig jer ind i målgruppen for et skolelogo og tænkt idéen helt igennem til færdige produkter. Det er en præstation, vi gerne vil give et skulderklap”, sagde Jesper Monsrud i forbindelse med overrækkelsen af prisen.

Og det bliver ikke ved snakken. Logoet er i fuld gang med at blive til virkelighed som det nye logo for Toftlund Distriktsskole og er til rentegning hos en grafiker. ”Det gør vi, fordi logoet både for medarbejdere, elever og bestyrelse rummer noget som tidligere – også professionelle – bud har manglet, nemlig et budskab, alle kan være med i” udtaler viceinspektør Helle Jeppesen.

ÅRETS PÆRE har til formål at fremme unges innovationslyst og gives for en god idé udviklet i forbindelse med undervisning på folkeskoler, erhvervsuddannelser eller gymnasiale uddannelser i Tønder Kommune. Skoleeleverne fra Toftlund fik ved overrækkelsen et diplom og en erkendtlighed i form af et gavekort, der kan omsættes til f.eks. en biograftur. Desuden var der flødeboller til resten af 9. årgang på skolen, som overværede prisuddelingen.

 

Fakta om ÅRETS PÆRE:

ÅRETS PÆRE er en innovationspris og indstiftet af parterne bag MIND FACTORY by ECCO, som er EUC Syd, Tønder Gymnasium, Tønder Handelsskole og Handelsgymnasium, VUD Syd og Tønder Kommune. Den kan gå til elever fra folkeskolen, erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser i Tønder. ÅRETS PÆRE blev uddelt for første gang i 2017.

 

 

Stor årlig innovationsmesse skudt i gang i Tønder

1. februar 2019

Efteråret har stået i bæredygtighedens tegn på hele EUC SYD, Tønder10 og designlinjen på Tønder Overbygningsskole. Torsdag den 6. december kulminerede et flere uger langt projektforløb, da alle eleverne udstillede bæredygtige produkter på en stor innovationsmesse på EUC Syd og også fik lejlighed til at vise dem frem for borgmester Henrik Frandsen.

Godt 260 elever har i dette efterår udarbejdet idéer til bæredygtige produkter som led i et stort fælles projekt mellem de tre skoler og MIND FACTORY by ECCO kaldet SigNaTurSammen. Der er tale om ting, der kommer dem selv, deres lokalsamfund eller måske ligefrem hele verden til gode.

I dagene op til messen arbejdede alle elever intensivt på hele Campus Tønder med at producere deres produkter endeligt. De arbejdede i zoner på Campus alt efter, hvad de lavede – de kunne smede, tømre og lave mad på EUC Syd, sy på Tønder10 og designe og 3D-printe i MIND FACTORY by ECCO.

Torsdag d. 6. december åbnede borgmester Henrik Frandsen den flot besøgte messe. Han udtrykte i sin åbningstale tillid til, at Tønder Kommunes unge er skarpe til at tænke bæredygtigt: ”Hvordan passer vi på hinanden, uden at mulighederne passerer? Og hvordan får vi mest ud af det vi har, uden at ødelægge det, vi havde? Det ved I. Det er jer, der har svarene. Og det er os, der lytter og lader os inspirere.” Borgmesteren lod sig selv inspirere ved at besøge alle elevernes stande og høre om alt fra madspild, genanvendte cykler, fremtidens bæredygtige skole og bæredygtig konfirmation.

Skolerne planlægger efter en succesfuld afsluttende projektuge og messe at gøre projektet SigNaTurSammen til en årlig tilbagevendende del af undervisningen.

Se en video fra projektet her.

Fakta om SigNaTurSammen: 
SigNaTurSammen er navnet på et fælles undervisningsprojekt mellem EUC SYD, Tønder10, Tønder Overbygningsskole og MIND FACTORY by ECCO med fokus på bæredygtighed. Formålet med projektet er, at eleverne lærer at udvikle en idé til et bæredygtigt produkt eller koncept, der skaber værdi for dem selv og andre. Meningen er også, at eleverne sammen med andre unge får en motiverende oplevelse af at arbejde for mere bæredygtighed på tværs af skoler i Tønder. Sammen sætter eleverne deres aftryk for mere bæredygtighed til gavn for vores natur – heraf navnet SigNaTurSammen.