Logo

Aktuelt

Huset 3D-printer værnemidler til den danske sundhedssektor

12. april 2020

MIND FACTORY by ECCO har tilsluttet sig den nationale maker-gruppe DK Maker Mod Corona og anvender sine 3D-printere til print af værnemidler til sundhedssektoren.

Tandlæger, tandplejer og andre med brug for værnemidler kan anmode om dem på gruppens hjemmeside.

Læs mere i presseomtalen i JV:

5. april 2020: Første portion plastic-bøjler afleveret fra Mind Factory

30. marts 2020: Mind Factorys 3D-printere bidrager til kampen mod corona

Foto på forsiden: Privafoto / DK Makers mod Corona

Spændende Engineering Day med VR venter

26. september 2019

Årets Engineering Day, som godt 100 elever er inviteret til i november, kommer til at handle om virtual reality-teknologi. Hvad kan den bruges til nu og i fremtiden? Der skal på dagen løses en udfordring fra det virkelige liv, når eleverne skal designe og programmere universer i et 3D-program. Virtual reality teknologien betyder mere og mere i oplæring af nye medarbejdere i forskellige arbejdsgange, og eleverne får lov at prøve kræfter med at designe en oplæringsvideo for en lokal restaurant, som bagefter kan opleves helt realistisk i et virtual reality headset.

Engineering skal forstås som ingeniørens arbejdsmetode – en anvendelsesorienteret tilgang, hvor elevernes skal løse et konkret problem og arbejde med blandt andet undersøgelse, idégenerering, forbedring, konstruktion og konkretisering.

Hvert år inviterer MIND FACTORY by ECCO til en Engineering Day med nørderi med teknologier og spændende problemstillinger. Dagen afholdes samarbejde med Engineer the Future – Engineering i skolen og har til formål at skabe synlighed og nysgerrighed omkring engineering i skolen for lærere og elever.

Se mere på om projektet Engineering i skolen her.

 

Coding Pirates kører igen for fulde huse i Tønder

4. september 2019

Coding Pirates er et fedt tilbud, hvor børn og unge kan være kreative med IT. I Tønder starter Coding Pirates i op igen i efteråret 2019 på 5. sæson for fulde huse og havde fokus på spildesign, 3D-print, laserskæring og meget mere.

Tilbuddet henvender sig til børn og unge i 4. – 9. klasse og foregår torsdage 17-19.

Coding Pirates drives af en gruppe frivillige voksne med forskellig baggrund inden for IT og holder til i byens innovationshus, MIND FACTORY by ECCO.

Sæsonstart efterår 2019: 5. september 2019
Sted: MIND FACTORY by ECCO, Martin Hammerichsvej 1, 6270 Tønder
Pris: 400 kr.
Tilmelding: https://codingpirates.dk/tilmelding/ – der er pt. venteliste, men skriv dit barn op og du vil blive kontaktet, når der er en ledig plads.

Vil du vide mere? Kontakt formand for Coding Pirates Tønder, Erik S. Kristensen på tonder@codingpirates.dk

Nedenfor kan du få et indtryk af klubaftenerne – klik på det første billede for at få galleri i stort format

Anne solgte en god idé

4. september 2019

Anne fik en god idé og solgte den

Da Anne Lindberg Jensen fra Teknisk Gymnasium Tønder en dag var med sin far på arbejde, opdagede hun en udfordring i firmaets supportafdeling. Det løste hun ved at opfinde en app, som hun med starthjælp fra BusinessYoung, som MIND FACTORY driver med Tønder Erhvervsråd, både har fået udviklet og solgt. 

Virksomheden Besko, hvor Anne Lindberg Jensens far, Michael Jensen, arbejder til daglig, leverer reservedele og tilbehør til lastbiler, trailere og busser. I firmaets supportafdeling modtages dagligt mange opkald fra lastvognsværksteder landet over, der skal have skiftet en eller flere dele på et køretøj. Anne opdagede under sit besøg, hvor svær kommunikationen via telefonen om køretøjets problemstillinger var og tænkte, at det måtte kunne gøres nemmere. Snart havde hun den første idé til en app til at forbedre kommunikationen med og henvendte sig til iværksættertaskforcen for unge i Tønder BusinessYoung for at snakke om at realisere idéen. 

”I forløbet med Jesper og Anne-Sofie fra BusinessYoung har jeg fået mulighed for feedback på mit idéoplæg, hvorefter de skabte kontakt til det lokale IT-firma PRO-IT. Kontakten resulterede i et samarbejde mellem BESKO, PRO-IT og jeg om udviklingen af appen”, fortæller Anne.

Da app’en var klar til brug, solgte Anne herefter brugsretten til BESKO, som nåede at lancere app’en på årets transportmesse i Herning i marts.

Efter lanceringen hos Besko under transportmessen er Anne kommet i kontakt med flere firmaer i transportbranchen, som er interesserede i app’en. Så historien ser ikke ud til at slutte med handlen hos Besko. App’en er dog ikke Annes eneste iværksætterprojekt. Anne har også sammen med sine søstre Arrild Vildmarksbad, som udlejes til private, der ønsker en lidt anderledes aktivitet til havefesten, så hendes interesser for at lave forretning spænder bredt.

Læs mere om BusinessYoung her

Elever fra Toftlund fik innvovationspris

30. april 2019

Fredag d. 26. april fik fire piger fra 9. klasse på Toftlund Distriktsskole sig noget af en overraskelse. Der kom nemlig uventet besøg af Jesper Monsrud fra Tønder Erhvervsråd og Anne-Sofie Dideriksen fra MIND FACTORY by ECCO, som overrakte dem innovationsprisen ÅRETS PÆRE. Den modtog de for et logo, de har udarbejdet til Toftlund Distriktsskole.

Det var i forbindelse med skolens årlige innovationsuge, at Jennifer Olesen, Louise Davidsen, Lærke Boysen og Camilla Thomsen kom på et nyt logo til skolen, som nu altså har givet pote i form af en pris. I innovationsugen skulle eleverne på 9. årgang har arbejde med gode ideer til at markedsføre folkeskolen, og pigerne udviklede et logo med teksten ”Toftlund Distriktsskole – Her står vi sammen”. Pigerne havde ud over logoet også skabt et færdigt koncept med forslag til T-shirts, hjemmeside, plakater med videre. Desuden havde de lavet en handleplan for, hvordan I skulle få fortalt om deres logo til de rigtige efter innovationsugen. Blandt andet fremlagde de deres idéer for både skolebestyrelse og Børn- og Skoleudvalget.

”I har virkelig sat sig jer ind i målgruppen for et skolelogo og tænkt idéen helt igennem til færdige produkter. Det er en præstation, vi gerne vil give et skulderklap”, sagde Jesper Monsrud i forbindelse med overrækkelsen af prisen.

Og det bliver ikke ved snakken. Logoet er i fuld gang med at blive til virkelighed som det nye logo for Toftlund Distriktsskole og er til rentegning hos en grafiker. ”Det gør vi, fordi logoet både for medarbejdere, elever og bestyrelse rummer noget som tidligere – også professionelle – bud har manglet, nemlig et budskab, alle kan være med i” udtaler viceinspektør Helle Jeppesen.

ÅRETS PÆRE har til formål at fremme unges innovationslyst og gives for en god idé udviklet i forbindelse med undervisning på folkeskoler, erhvervsuddannelser eller gymnasiale uddannelser i Tønder Kommune. Skoleeleverne fra Toftlund fik ved overrækkelsen et diplom og en erkendtlighed i form af et gavekort, der kan omsættes til f.eks. en biograftur. Desuden var der flødeboller til resten af 9. årgang på skolen, som overværede prisuddelingen.

 

Fakta om ÅRETS PÆRE:

ÅRETS PÆRE er en innovationspris og indstiftet af parterne bag MIND FACTORY by ECCO, som er EUC Syd, Tønder Gymnasium, Tønder Handelsskole og Handelsgymnasium, VUD Syd og Tønder Kommune. Den kan gå til elever fra folkeskolen, erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser i Tønder. ÅRETS PÆRE blev uddelt for første gang i 2017.

 

 

Stor årlig innovationsmesse skudt i gang i Tønder

1. februar 2019

Efteråret har stået i bæredygtighedens tegn på hele EUC SYD, Tønder10 og designlinjen på Tønder Overbygningsskole. Torsdag den 6. december kulminerede et flere uger langt projektforløb, da alle eleverne udstillede bæredygtige produkter på en stor innovationsmesse på EUC Syd og også fik lejlighed til at vise dem frem for borgmester Henrik Frandsen.

Godt 260 elever har i dette efterår udarbejdet idéer til bæredygtige produkter som led i et stort fælles projekt mellem de tre skoler og MIND FACTORY by ECCO kaldet SigNaTurSammen. Der er tale om ting, der kommer dem selv, deres lokalsamfund eller måske ligefrem hele verden til gode.

I dagene op til messen arbejdede alle elever intensivt på hele Campus Tønder med at producere deres produkter endeligt. De arbejdede i zoner på Campus alt efter, hvad de lavede – de kunne smede, tømre og lave mad på EUC Syd, sy på Tønder10 og designe og 3D-printe i MIND FACTORY by ECCO.

Torsdag d. 6. december åbnede borgmester Henrik Frandsen den flot besøgte messe. Han udtrykte i sin åbningstale tillid til, at Tønder Kommunes unge er skarpe til at tænke bæredygtigt: ”Hvordan passer vi på hinanden, uden at mulighederne passerer? Og hvordan får vi mest ud af det vi har, uden at ødelægge det, vi havde? Det ved I. Det er jer, der har svarene. Og det er os, der lytter og lader os inspirere.” Borgmesteren lod sig selv inspirere ved at besøge alle elevernes stande og høre om alt fra madspild, genanvendte cykler, fremtidens bæredygtige skole og bæredygtig konfirmation.

Skolerne planlægger efter en succesfuld afsluttende projektuge og messe at gøre projektet SigNaTurSammen til en årlig tilbagevendende del af undervisningen.

Se en video fra projektet her.

Fakta om SigNaTurSammen: 
SigNaTurSammen er navnet på et fælles undervisningsprojekt mellem EUC SYD, Tønder10, Tønder Overbygningsskole og MIND FACTORY by ECCO med fokus på bæredygtighed. Formålet med projektet er, at eleverne lærer at udvikle en idé til et bæredygtigt produkt eller koncept, der skaber værdi for dem selv og andre. Meningen er også, at eleverne sammen med andre unge får en motiverende oplevelse af at arbejde for mere bæredygtighed på tværs af skoler i Tønder. Sammen sætter eleverne deres aftryk for mere bæredygtighed til gavn for vores natur – heraf navnet SigNaTurSammen.

 

Engineering Day om Virtual Reality

9. november 2018

Hvordan kan man bruge virtual reality-teknologi til at løse praktiske problemer med? Det er et spørgsmål, som en flok skoleelever fra Toftlund Distriktsskole grublede over i dag på årets Engineering Day d. 8 november her i MIND FACTORY by ECCO – et event arrangeret i samarbejde med det landsdækkende projekt Engineer the future.

Engineering Day er dagen, hvor eleverne over hele landet skal være ingeniører for en dag og udvikle løsninger på konkrete problemer. De skal designe, bygge og konstruere og derigennem få fornemmelsen af, hvad naturfag kan bruges til i det virkelige liv.

Eleverne fra Toftlunds 8. årgang fik en udfordring at løse med virtual reality-teknologien, nemlig at producere en række film til Campus Tønder, som kan hjælpe vagtpersonale, håndværkere og andre med ærinde i bygningerne med at orientere sig efter lukketid.

Ud over på MIND FACTORY by ECCO foregår Engineering Day på følgende sciencecentre og ingeniøruddannelser: SDU, Enigma, Experimentarium, Teknisk Museum, Universe, Naturvidenskabernes Hus, VIA University College og Aarhus Universitet.

Nyt tiltag for unge iværksættere skudt i gang

26. september 2018

BusinessYoung er navnet på et nyt initiativ, der skal løfte iværksætterkultur i Tønder Kommune med særligt fokus på morgendagens unge iværksættere. Tirsdag blev BusinessYoung skudt i gang ved en kick-off event for en gruppe gymnasieelever i MIND FACTORY by ECCO.

Det er Tønder Erhvervsråd og MIND FACTORY by ECCO, der har indgået et samarbejde om BusinessYoung. BusinessYoung består i forskellige aktiviteter og tiltag, der skal fremme og udvikle iværksætteri blandt kommunens unge. For eksempel at arrangere events, hvor kommunens unge møder unge iværksættere som ved launch-eventet for Business Young i MIND FACTORY by ECCO. Her blev elever fra Det Blå Gymnasium og Tønder Gymnasium inspireret af et par unge gymnasieelever og iværksættere fra Sønderborg, som har startet virksomheden EasyQue.

”Hvis man er ung og går med en lille iværksætter i maven, kan det nogle gange forekomme uoverskueligt at føre sin idé ud i livet. Derfor arbejder vi sammen med MIND FACTORY by ECCO om at støtte de unge med konkret vejledning, netværk og med at give dem modet til at tage springet fra idé til business. Det gør vi ved at være dér, hvor de unge er, nemlig på uddannelsesinstitutionerne”, udtaler iværksættervejleder Jesper Monsrud fra Tønder Erhvervsråd.

BusinessYoung samarbejder med kommunens uddannelsesinstitutioner om at være synlige over for de unge. BusinessYoung har blandt andet en ugentlig træffetid onsdage på Campus Tønder fra kl. 13-15. Her kan man få vejledning til at komme videre hos Jesper Monsrud og leder af MIND FACTORY by ECCO, Anne-Sofie Dideriksen.

Læs mere på businessyoung.dk

Girls’ Day in Science med fokus på IoT

18. september 2018

Piger fra Tønder Overbygningsskole og Toftlund Distriktsskole blev i anledning af den landsdækkende kampagne Girls’ Day in Science gjort nysgerrige efter IT, naturvidenskab og teknologi. Det skete d. 12. september, da MIND FACTORY by ECCO afholdt den nationale kampagnedag Girls Day in Science.

Der ventede pigerne en udfordrende dag med cand. it i IT Product Design Pauline Fredskilde, som til daglig arbejder på SDU. Pigerne fik på dagen indblik i, hvad det vil sige at være it-produktdesigner og arbejde med it-produkter som f.eks. en alarm og forbinde dem i netværk – altså skabe det, også kalder Internet of Things.

”Der er et stort behov for at inspirere piger til en karriere med IT, teknologi og naturvidenskab, og derfor afholder vi Girls Day in Science.  Konceptet for kampagnen er, at de indbudte piger møder en kvindelig rollemodel på området, der viser dem, at en IT-faglig karrierevej er spændende og meget mindre nørdet, end pigerne forestiller sig”, siger leder af MIND FACTORY by ECCO, Anne-Sofie Dideriksen.

Girls’ Day in Science arrangeres i samarbejde med Tektanken, som i samarbejde med 38 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner over hele landet dørene op for mellem 1500 og 1800 piger fra grundskoler og gymnasier.

Til Girls’ Day in Science bliver pigerne inviteret indenfor for at arbejde med praktiske og virksomhedsrelaterede opgaver. Pigerne møder kvindelige medarbejdere og studerende, der fortæller om deres uddannelsesvalg og karrieremuligheder i en verden af IT, teknologi og naturvidenskab.

Nanna Seidelin, direktør i Naturvidenskabernes Hus, udtaler i forbindelse med kampagnedagen:

”Hvis vi skal inspirere flere piger til at vælge en fremtid med IT, teknologi og naturvidenskab, så er det vigtigt, at de møder kvindelige rollemodeller, som kan fortælle om deres valg af uddannelse og job. Vi er glade for, at så mange bakker op om Girls’ Day in Science og åbner dørene for pigerne”.

 

Forskningens Døgn om velfærdsteknologi

29. april 2018

Der var fuldt hus, da godt 300 elever fra kommunens ungdomsuddannelser og folkeskoler i april deltog i Forskningens Døgn i husetog prøvede at løse en samfundsmæssig udfordring: Når sygehuspatienter trækker i nødsnoren, aner sygeplejerskerne ikke, om patienten har akut brug for hjælp, eller blot vil bede om et glas vand. Det kan gøres smartere og det gav eleverne mange bud på! Det skete i samarbejde med forskere og studerende fra Mads Clausen InstituteUC SYD og Erhvervsakademi Sydvest (EASV), som trak eleverne og nødsnoren gennem en innovationsproces i bedste forskerstil.

Elever i kommunens folkeskoler kunne desuden deltage i en ekstra session om brug af velfærdsteknologi i kommunen. Sundhedskonsulent Maibritt Søgaard Lorenzen introducerede til, hvad velfærdsteknologi er og viste eleverne, hvilken forskel ret simple apps kan gøre. Eleverne prøvede også selv apps af, som kan være hjælpsomme for unge og deres trivsel i hverdagen.